Колеги,
това е съкратеният вариант на конспекта за държавен изпит. Пълният план можете да го прегледате на
E-mail:
za_pmt2@abv.bg парола: zapmt
КОНСПЕКТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЧЕТВЪРТА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
Професионално направление: СТОПАНСКО УПРАВЛЕНИЕ И АДМИНИСТРАЦИЯ
Професия: ФИРМЕН МЕНИДЖЪР
Изпитна тема № 1: Туристически продукт
План-тезис:
• Същност и особености на туристическия продукт.
• Видове туристически продукт.
• Търсене и предлагане в туризма.
• Природни и антропогенни ресурси.
• Цени и видове цени в туризма.
• Реклама на туристически продукт.
Изпитна тема № 2: Туристически предприятия
План-тезис:
• Видове дейности в туризма.
• Правни основи на туристическите предприятия.
• Видове туристически предприятия.
• Организационна структура на управление.
• Структура на персонала в туристическите предприятия.
Изпитна тема № 3: Инвенстиране и финансиране в туризма
План-тезис:
• Същност и видове инвестиции.
• Капитал и видове капитал.
• Инвестиционно планиране и вземане на решения.
• Кредит – характеристика, видове.
• Финансиране и кредитиране в туризма.
Изпитна тема № 4: Цени и ценообразуване в туризма
План-тезис:
• Същност и функции на цените.
• Видове цени.
• Фактори на ценообразуване.
• Основни методи на ценообразуване.
• Психологически ценови трикове.
• Отбиви и отстъпки в туризма.
Изпитна тема № 5: Конкуренция на туристическия пазар
План-тезис:
• Пазарни структури.
• Конкуренция - същност, видове.
• Функции на конкуренцията.
• Конкурентоспособност на туристическите фирми – фактори.
• SWOT анализ.
Изпитна тема № 6: Персонал в туризма
План-тезис:
• Структура на персонала.
• Изисквания към персонала в туризма.
• Методи за подбор на персонала.
• Обучение и развитие на персонала.
• Функции на мениджъра на персонала в туризма.
Изпитна тема № 7: Управление на персонала
План-тезис:
• Стилове на управление.
• Оценка на персонала – цели, процес, инструменти.
• Трудово-правни отношения.
• Трудово възнаграждение – системи.
• Мотивационна политика в туризма.
Изпитна тема № 8: Туристическо пътуване с обща цена
План-тезис:
• Туристически пакет с обща цена.
• Форми на туристическо пътуване с обща цена.
• Проектиране на основните параметри на туристическо пътуване с обща цена.
• Работен проект на туристическо пътуване и калкулиране на обща цена.
• Изготвяне и разпространение на програмата за туристическо пътуване.
• Форми на организация на продажбите на туристическите пътувания с обща цена.
Изпитна тема № 9: Транспорт в туризма
План-тезис:
• Значение на транспорта в туризма.
• Въздушен транспорт – технико-икономически особености.
• Воден транспорт – технико-икономически особености.
• Автомобилен транспорт – технико-икономически особености.
• Железопътен транспорт – технико-икономически особености.
• Перспективи за развитие на транспорта.
Изпитна тема № 10: Видове заведения за пребиваване
План-тезис:
• Класификация на заведенията за пребиваване в България.
• Условия и ред за определяне категорията на заведенията за пребиваване в България.
• Системи за безопасност в хотела.
• Канали и средства за реклама в хотелиерството.
Изпитна тема № 11: Посрещане и настаняване на гостите в хотела
План-тезис:
• Правила за приемане на гости.
• Регистриране на гостите.
• Настаняване на гостите – индивидуални, организирани туристи, ВИП гости.
• Предоставяне на информация на гостите.
• Операции при изпращане на гостите.
Изпитна тема № 12: Комуникации в управлението
План-тезис:
• Умението да говорим, слушаме и да се владеем.
• Невербални комуникации – същност, принципи, техники.
• Междукултурни бизнес комуникации.
• Психологически особености на гостите.
• Водене на преговори – етапи, методи, тактики.
• Кореспонденция чрез информационни и комуникационни технологии.
Изпитна тема № 13: Организация на сектор „Храна и напитки”
План-тезис:
• Същност и видове организационно-управленски структури.
• Функции на мениджър “Храна и напитки”.
• Видове заведения за хранене и развлечения във висококатегорийни хотели.
• Основни звена за производство и реализация на храни и напитки.
• Съвременни форми на обслужване в ресторантьорството и хотелиерството.
Изпитна тема № 13: Организация на сектор „Храна и напитки”
План-тезис:
• Същност и видове организационно-управленски структури.
• Функции на мениджър “Храна и напитки”.
• Видове заведения за хранене и развлечения във висококатегорийни хотели.
• Основни звена за производство и реализация на храни и напитки.
• Съвременни форми на обслужване в ресторантьорството и хотелиерството.
Изпитна тема № 14: Туристическо бюро
План-тезис:
• Роля и значение на туристическите бюра в туризма.
• Разлика в дейността на туроператора и туристическия агент.
• Видове туристически фирми.
• Организационно-управленска структура на туристическото бюро.
• Офис и обзавеждане на туристическото бюро.
• Персонал в туристическото бюро.
Изпитна тема № 15: Управление на туристическото предприятие
План-тезис:
• Правни основи на туристическите предприятия.
• Същност и цели на мениджмънта.
• Стил и методи на управление.
• Методи за вземане на управленски решения.
• Контрол – принципи, техники.
Изпитна тема № 16: Управленски стратегии
План-тезис:
• Планиране – същност, видове.
• Стратегическо планиране.
• Оперативно планиране.
• Техники на планиране и вземане на решения.
• Маркетингови стратегии.
• Инструменти на комуникационната политика.
Изпитна тема № 17: Маркетингови проучвания
План-тезис:
• Същност, роля и значение на маркетинговите проучвания.
• Съдържание на маркетинговите проучвания.
• Маркетингова информационна система.
• Методи на маркетинговите проучвания.
Изпитна тема № 18: Маркетингов микс
План-тезис:
• Продуктова политика в туризма.
• Ценова политика в туризма.
• Дистрибуционна политика в туризма.
• Комуникационна политика в туризма.
ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ПРАКТИКА НА ПРОФЕСИЯТА И СПЕЦИАЛНОСТТА
1. Указания за съдържанието на индивидуалните практически задания
Чрез държавния изпит по практика на професията и специалността се проверяват и оценяват професионалните умения и компетенции на обучаваните, отговарящи на четвърта степен на професионална квалификация.
Изпитът по практика на професията и специалността се състои в разработване и защита на бизнес проект.
Индивидуалното изпитно задание съдържа пълното наименование на обучаващата институция, празни редове за попълване имената на обучавания, квалификационната форма, дата, начало и край на изпита, темата на индивидуалното практическо задание и критерии за оценяване.
Темите на индивидуалните практически задания се изготвят от комисията за провеждане и оценяване на изпита по практика на професията и специалността. Броят на изготвените задания трябва да бъде поне с един повече от броя на явяващите се в деня на изпита.
Всеки обучаван изтегля индивидуалното си практическо задание, в което веднага саморъчно написва трите си имена.
Бизнес проектът включва:
І. Резюме:
1. Мисия.
2. Цели.
3. Представяне на предприятието.
ІІ. Маркетингово проучване:
1. Анализ на обкръжаващата среда.
2. Проучване.
3. Разработване на маркетингова стратегия.
ІІІ. Организация на дейността:
1. Избор на правна форма и място.
2. Организация на структурата.
3. Организация на дейността.
ІV. Финансов план:
1. Разходи.
2. Приходи.
3. Икономически анализ.
V. Приложения.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА
1. Узунова, М., Евтимова, Н., Данчева, Т. Маркетинг в туризма. ИК Дионис, 2006.
2. Дачева, С., Борисова-Господинова, Ел., Ичева, М., Колева, Сн. Хотелиерство. ИК
Дионис, 2007.
3. Нешков, М. Пътнически агенции и транспорт в туризма. Варна, Наука и
икономика Икономически университет.
4. Дончев,Д., Лалева, Ц. Икономика на предприятието, Мартилен, 2006.
5. Шнайдер, В., Шванкхардт. К. Икономика на предприятието, Тилия.
6. Бояджиева, Е., Линдер, Й. Икономика на предприятието, Дионис.
7. Воденска, М. Основи на туризма, Матком.
ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ!
ЗА ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ СЕ СВЪРЖЕТЕ С МЕН НА ТЕЛЕФОН: 0878170 160
МЕНИДЖЪР-КОНСУЛТАНТ
ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ И
КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ: АННА ТОПАЛОВА