ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ „ЗЕМЕДЕЛСКИ КОЛЕЖ”
ВЪПРОСНИК
ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ
СПЕЦИАЛНОСТ „СТОПАНСКО УПРАВЛЕНИЕ”
1. Управление. Същност и особености в земеделието.
2. Организационно-управленска структура. Същност и видове. Стуктури в земеделието.
3. Организационно-стопанска структура. Същност и видове. Структури в земеделието.
4. Мениджмънт – Мениджър
5. Технология на управление.
6. Среда за функциониране на стопанските структури.
7. Управленско решение. Същност и видове. Етапи
8. Управленска стратегия.
9. Привличане и подбор на кадри. Организация и стимулиране на труда.
10. Управление на конфликтите.
11. Отраслови особености на земеделското производство.
12. Икономически особености на земеделското производство.
13. Фактори на земеделското производство.
14. Капиталови ресурси на земеделското производство.
15. Класификация на инвестициите в земеделието.
16. Икономическа същност на арендата.
17. Основни елементи на арендните отношения.
18. Пазар на земеделските земи.
19. Методи за определяне цената на земеделските земи.
20. Финансово законодателство и нормативна уредба.
21. Парично-кредитна система. Инфлация и стабилизация на паричната единица.
22. Източници на държавни приходи.
23. Същност и елементи на данъка.
24. Корпоративно подоходно облагане. Видове данъци.
25. Облагане доходите на физическите лица.
26. Местни данъци и такси.
27. Данък върху добавената стойност.
28. Акцизи и мита.
29. Борси и борсови операции.
30. Пенсионно и здравно осигуряване.
31. Активи и пасиви на фирмата.
32. Амортизационни отчисления.
33. Настояща и бъдеща стойност на парите.
34. Акции и облигации.
35. Лизинг.
36. Инвестиции и инвеститационни решения.
37. Управление на оборотния капитал.
38. Финансов план.
39. Видове банки.
40. Банкови сметки. Влогове и депозити.
41. Банков кредит. Същност и видове.
42. Кредитни обосновки.
43. Банков превод.
44. Акредитивни форми за плащане.
45. Дебитни и кредитни карти.
46. Счетоводен баланс.
47. Счетоводни сметки. Същност, структура и класификация.
48. Счетоводно отчитане на разходите.
49. Годишен финансов отчет.
50. Характеристика и особености на пазара на труда.
51. Търсене и предлагане на работна сила.
52. Определяне на работната заплата.
53. Организация на труда.
54. Трудови договори.
55. Търговско представителство. Търговски представител. Търговски посредник. Търговски пълномощник. Търговски помощник.
56. Едноличен търговец. Търговски дружества. Същност и устройство. Видове търговски дружества.
57. Дружество с ограничена отговорност. Учредяване. Устройство и управление.
58. Акционерно дружество. Устройство и управление.
59. Преобразуване на търговски дружества.
60. Търговски сделки.
61. Несъстоятелност. Производство на несъстоятелност.
62. Маркетингови концепции.
63. Маркетингова среда.
64. Принципи, цели, функции, методи и средства на маркетинга.
65. Маркетингови проучвания-насоки, принципи, етапи, видове, методи, изисквания.
66. Сегментиране на пазара и позизиониране на продукта.
67. Продуктът като маркетингово средство-разработване на нови стоки, жизнен цикъл, асортимент, опаковка, стокова марка.
68. Цените като маркетингово средство.
69. Позицията като маркетингово средство-същност, форми, реклама, персонални продажби.
70. Придвижването като маркетингово средство – същност, форми , реклама , персонални продажби.
71. Изкупуване и износ на животни.
72. Клинични добиви на месо, субпродукти, технически и медицински суровини.
73. Месо-морфологичен състав и органолептични свойства.
74. Съхранение на месото.
75. Месни произведения. Технология за производство на малотрайни и трайни колбаси.
76. Видове месни консерви. Технология за производство на малотрайни
77. Птици за клане. Състав и хранителна стойност на птичето месо. Съхраняване и транспорт.
78. Яйца – сортиране, окачествяване и съхраняване.
79. Мляко. Производствени и качествени изисквания.
80. Технология на производството и съхраняване на бяло саламурено сирене, кашкавал и извара.
81. Зърнени житни култури. Морфологична характеристика. Разпространение и добиви.
82. Слънчоглед. Разпространение и добиви. Технология на отглеждане.
83. Екология на лозата. Влияние на околната среда върху развитието и и плодоотдаването на лозата.
84. Създаване на ново лозово насаждение. Разитба и формиране на лозата. Формировки спадащи към късата, дългата и смесената система на резитба.
85. По-важни десертни и винени сортове лози включени в националната сортова листа.
86. Организация на производството на овощен посадъчен материал.
87. Предпосадъчна подготовка на мястото и създаване на овощно насъждение.
88. Системи за поддържане на почвената повърхност в овощните насаждения.
89. Планиране на иновациите.
90. Баланс на производството и продажбите на продукцията.
91. Анализ на поземлените ресурси.
92. Анализ на трудовите ресурси и заплащането на труда.
93. Анализ на капиталовите активи /ДА/
94. Анализ на машинотракторния парк.
95. Анализ на специализацията, концентрацията и интезификацията на производството.
96. Анализ на състоянието и развитието на растениевъдството.
97. Анализ на състоянието и развитието на животновъдството.
98. Анализ на разходите и себестойността на продукцията.
99. Анализ на реализацията, качеството и приходите.
100. Анализ на икономическата ефективност на производството.
ЛИТЕРАТУРА:
1. Ангелов А. Основи на мениджмънта София, 1998.
2. Ангелов А. Основи на управлението София, 1999.
3. Донали Дж и др. Основи на менижмънта София, 1997
4. Копривленски В. Аграрен мениджмънт Пловдив, 1999
5. Кънчев Ив. Аграрен мениджмънт част I София 1996, част II 1997.
6. Стефанов Мениджмънт на персонала София, 1991
7. Тончев Г. Приложен мениджмънт, София 1991
8. Вълчев Н. Аграрна икономика, София 2003
9. Кънчев Ив. И др. Агробизнес, София 1993
10. Георгиев Н. Основи на инвестирането София 1999
11. Закон за арендата в земеделието. ДВ. Бр. 82/1996 и бр. 35/1999г
12. Данъчно законодателство.
13. Шишкова Ел. Данъци и данъчен контрол.
14. Петров Г. Финанси на фирмата.
15. Закон за банките.
16. Шопов Д и др. Икономика на труда, София 2003
17. Международна харта за правата на човека, София 1998.
18. Конституция на Република България ДВ бр. 561, 1991.
19. Дулевски Л. Заетост и пазар на труда, УИ „Стопанство” , София 1992
20. Търговски закон.
21. Пехливанов М. , Г. Москов и др. Растениевъдство, ВСИ, 1998.
22. Христев и Ар. Кръстев, Зоотехника.
23. Янков Б, Г. Москов и др. . Растениевъдство, АУ 2002.
24. Пехливанов М. , Г. Москов и др. . Растениевъдство, ВСИ, 1998.
25. Терзиев Ж. И др. Ръководство за упражнения по растениевъдство.
26. Карталов П. Зеленчукопроизводство със семепрозводство.
27. Тенев, Н. Икономически анализ на селскостопанската дейност. АДГ, Стара Загора 2001.